Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het betreft in oorsprong vermoedelijk een geheel van twee gekoppelde woningen met enkelhuisopstand. De bepleisterde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel; smeedijzeren parapetten op de bovenverdiepingen. Rechthoekige deuren gevat in een vlakke hardstenen omlijsting met neuten en imposten in de eerste en derde travee. Een klassiek hoofdgestel, oorspronkelijk met een houten kroonlijst op klossen, vormt de gevelbeëindiging.

Het klassieke houten winkelraam met pilasters en entablement op een hardstenen plint, in de laatste twee traveeën, werd in 1902 aangebracht in opdracht van Alfons Van de Vliet, naar een ontwerp door de architect Jan Frans Sel-Caluwaerts. De smeedijzeren arm van een vroeger uithangbord, aangrbacht door de smid H. Crab in 1896 in de eerste travee, nog opgetekend in 1976 en oorspronkelijk met een aambeeld als motief, is vandaag verdwenen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1902#1994 en 1896#1560.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters met lekdrempels en leuningen. Brede kordonband onder kroonlijst op klossen. Boven de beglaasde deur: sierlijke kunstsmeedijzeren arm van een uithangbord uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek