erfgoedobject

Rijhuis met achterliggende huurkazerne

bouwkundig element
ID: 4125   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4125

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische rijhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), tot zijn huidige vorm aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw, maar mogelijk met oudere kern. In 1857 werd door aannemer Paul Poppe een kroonlijst aangebracht in opdracht van de weduwe J. Busschots. H. en J. De Backer, huurders van de heer Busschots, lieten in 1878 de vensterordonnantie van de bovenbouw aanpassen. De huidige pui met inrijpoort dateert van 1897, in opdracht van F. Brants. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met registers van rechthoekige bovenvensters op lekdrempels, poort met I-balk en schamppalen in de rechter travee, en houten kroonlijst.

Achter de poort voormalige huurkazerne rond drie zijden van de vroegere binnenplaats, heden overdekt met plastic golfplaten op een ijzeren gebint. Voorheen waarschijnlijk pomp op de binnenplaats. Complex van drie bouwlagen, waarvan de begane grond is vernield voor stapelruimte. De eerste verdieping is bereikbaar via een ijzeren trap en een gemeenschappelijk balkon (bepleisterd beton?), de tweede verdieping via een houten trap in de woningen. Opmerkelijke gevelconstructie, waarbij ijzeren I-balken (semi-zelfdragende constructie) vanaf de tweede bouwlaag de gevel in diverse vlakken opdelen, en zelf op hardstenen consoles rusten. Gevelvlakken opgevuld door bepleisterde baksteen. Rechthoekige muuropeningen, enkel uitziende op de binnenkoer.

De woningen zijn slechts een kamer diep, met blinde achtergevel; water, gas en elektriciteit in de woningen. Het complex staat nu eveneens in verbinding met Zirkstraat nummer 34.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1857#676, 1878#1120 en 1893#980.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Rijhuis met achterliggende huurkazerne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4125 (Geraadpleegd op 27-01-2020)