Neoclassicistische rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), tot zijn huidige vorm aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw, maar mogelijk met oudere kern. In 1857 werd door aannemer Paul Poppe een kroonlijst aangebracht in opdracht van de weduwe J. Busschots. H. en J. De Backer, huurders van de heer Busschots, lieten in 1878 de vensterordonnantie van de bovenbouw aanpassen. De huidige pui met inrijpoort dateert van 1897, in opdracht van F. Brants. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met registers van rechthoekige bovenvensters op lekdrempels, poort met I-balk en schamppalen in de rechter travee, en houten kroonlijst.
Achter de poort voormalige huurkazerne rond drie zijden van de vroegere binnenplaats, heden overdekt met plastic golfplaten op een ijzeren gebint. Voorheen waarschijnlijk pomp op de binnenplaats. Complex van drie bouwlagen, waarvan de begane grond is vernield voor stapelruimte. De eerste verdieping is bereikbaar via een ijzeren trap en een gemeenschappelijk balkon (bepleisterd beton?), de tweede verdieping via een houten trap in de woningen. Opmerkelijke gevelconstructie, waarbij ijzeren I-balken (semi-zelfdragende constructie) vanaf de tweede bouwlaag de gevel in diverse vlakken opdelen, en zelf op hardstenen consoles rusten. Gevelvlakken opgevuld door bepleisterde baksteen. Rechthoekige muuropeningen, enkel uitziende op de binnenkoer.
De woningen zijn slechts een kamer diep, met blinde achtergevel; water, gas en elektriciteit in de woningen. Het complex staat nu eveneens in verbinding met Zirkstraat nummer 34.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. & Braeken J. 2018: Rijhuis met achterliggende huurkazerne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280747 (geraadpleegd op ).
Achter poort eigenaardige voormalige huurkazerne rond drie zijden van vroeger open (?) koer, heden overdekt met plastic golfplaten op ijzeren gebint. Voorheen waarschijnlijk fontein op binnenkoer. Drie bouwlagen, begane grond vernietigd door stapelruimte; eerste verdieping bereikbaar via ijzeren trap en gemeenschappelijk balkon (bepleisterd beton?); tweede verdieping is bereikbaar via houten trap in de woningen. Opmerkelijke gevelconstructie, waarbij ijzeren I-balken (semi-zelfdragende constructie) vanaf de tweede bouwlaag de gevel in diverse vlakken opdelen, en zelf op hardstenen consoles rusten. Gevelvlakken opgevuld (sic) door bepleisterde baksteen. Rechthoekige muuropeningen, enkel uitziende op de binnenkoer.
De woningen zijn slechts een kamer diep, met blinde achtergevel; water, gas en elektriciteit in de woningen. Het complex staat nu eveneens in verbinding met Zirkstraat nummer 34.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Rijhuis met achterliggende huurkazerne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4125 (geraadpleegd op ).