Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens bouwaanvraag uit 1879 als eigen woning gebouwd door meester-metser François van Glabbeek. Van deze laatste, vader van aannemer-architect Paul Van Glabbeek, zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1869 tot 1891.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een geprofileerde, vermoedelijk hardstenen plint. Geleed door de zware puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel. Rechthoekige inkomdeur met hardstenen omlijsting in de rechter travee; een tweede deur in de linker travee, de toegang tot de achterliggende werkplaats, werd later gedicht. Bij een recente decapering en herbepleistering van de gevel, verdwenen de geriemde vensteromlijstingen van de bovenverdiepingen, en de waterlijst van het klassieke hoofdgestel, oorspronkelijk met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst.