Boswachterswoning en jachtpaviljoen De Witte Graght

Beschrijving

Voormalige boswachterswoning en jachtpaviljoen (zie Ferrariskaart van circa 1771-1777). Volgens bewoner opklimmend tot 1564-1565 en eertijds achtereenvolgens eigendom van de graven de Renesse (Oostmalle) en de familie Villefagne de Vogelsanc; volgens de literatuur in 1700 gebouwd als jachthuis door Jan van Gierle, tijdens de Franse Revolutie schuilplaats voor Franse nonnen en nadien eigendom van de familie Villenfaille de Vogelensangh of Geelhand de la Faille.

Aangepaste rechthoekige volumes van drie + twee traveeën en drie bouwlagen en vijf + drie traveeën en één bouwlaag onder bedaking van kunstleien: tentdak met dakruiter voor het hoog zuidelijk volume (woontoren) en afgewolfd zadeldak voor het ten noorden aansluitend laag volume. Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met aangepaste rechthoekige muuropeningen. Oostzijde met opkamer- en keldervenster.

• VERREZEN F. & VOS P., Ons oude dorp in beeld, Westerlo, 1981, p. 11.

Auteurs: Steyaert, Rita