Hoeve Plassendonck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Plassendonck

Beschrijving

Hendrik van Plassendonck en zijn vrouw schonken in 1316 al hun onroerende goederen aan de abdij van Tongerlo; voorts wordt de hoeve vermeld in een document van 1557 en op een kaart van 1655.

Huidige hoeve naar verluidt opklimmend tot 1738. Met behoud van 18de-eeuwse volumes, midden jaren 1980 sterk vernieuwde, voormalige abdijhoeve met vroeger woonstalhuis ten zuiden en schuur ten noordoosten van een gekasseid erf, gelegen in omhaagde siertuin.

• Fietsen langs Vlaamse wegen. Westerlo, Antwerpen-Brussel, 1996, p. 11.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita