Parochiekerk Sint-Michiel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Westerlo
Deelgemeente Oevel
Straat Oeveldorp
Locatie Oeveldorp 11, Westerlo (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Westerlo (adrescontroles: 27-11-2006 - 27-11-2006).
  • Inventarisatie Westerlo (geografische inventarisatie: 01-01-2000 - 31-12-2000).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Michiel

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1870 naar ontwerp van P. J. Taeymans met 15de-eeuwse toren in Kempense baksteengotiek gerestaureerd naar ontwerp van J. Van Gastel van 1863.

Deels ingebouwde westtoren, schip en zijbeuken van vijf traveeën en transept van twee traveeën met driezijdige sluiting, koor van twee rechte traveeën en eveneens driezijdige sluiting. Baksteenbouw met decoratief en constructief gebruik van zandsteen en imitatie-natuursteen, bedaking van leien en kunstleien. Ritmerende versneden steunberen, meerledige aflijnende baksteenfries en spitsboogvensters.

Westtoren van vier geledingen onder achtzijdige ingesnoerde naaldspits, rechthoekige noordelijke traptoren en overhoekse steunberen met blinde rondboognissen en bekronende overhoekse pinakels aan westzijde. Markante kordons en gekoppelde blinde spitsboognissen. Westgevel met gedrukte rondboogdeur in zandstenen ogiefomlijsting met kruisbloem naar ontwerp van 1863, spitsbogig tweelicht met 19de-eeuwse driepas- en vierpastracering.

Deels bepleisterd en beschilderd interieur met spitsboogarcaden op bundelpijlers. Kruisribgewelven op colonnetten, straalgewelf in koorsluiting.

Mobilair. Schilderij van Sint-Sebastiaan van de Vlaamse school (tweede helft van de 17de eeuw). Beeldhouwwerk uit de 15de tot de 19de eeuw: gepolychromeerde houten beelden van aartsengel Michaël (16de eeuw), Onze-Lieve.-Vrouw van Smarten (XVII), Heilige Anna verklaart Maria de Schrift (18de eeuw) en houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld (19de eeuw).

Overwegend neogotisch meubilair uit de bouwperiode. Preekstoel en orgelkast in rococostijl (circa 1750).

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, plannen 22, Oevel.
  • DIRIKEN P., Geogids Geel-Olen-Westerlo, s.l., 1994, p.78.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Westerlo, Brussel-Antwerpen, 1975, p. 23.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 2000

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Michielsplein

Sint-Michielsplein (Westerlo)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.