Pastorie van de norbertijnen

Beschrijving

Dit gebouw werd in 1757 opgericht als pastorie van de parochie Oevel. Het is opgetrokken in Oevelse baksteen, in de klassieke Franse stijl. Van 1964 tot 1977 deed het gebouw dienst als gemeentehuis van de gemeente Oevel. Sinds 1979 is er een heemkundig streekmuseum gevestigd.

Historiek

De jaarankers op de eerste bouwlaag van de voorgevel geven het jaar "1757" aan als bouwjaar van deze oorspronkelijk omgrachte en tot 1964 ommuurde norbertijnenpastorie. Het gebouw leunde aan tegen de oude pastorie die in 1614 gebouwd werd en in 1936 werd gesloopt. Waarschijnlijk is het bijgebouw nog een overblijfsel van die oude pastorie.

In 1869 werd een noordelijk aanbouwsel toegevoegd naar ontwerp van P.J. Taeymans, in 1941 hersteld en gewijzigd naar ontwerp van J. Schellekens.

Aanvankelijk was de hoogte van het gebouw beperkt tot één bouwlaag, maar in 1912 werd het gebouw verhoogd met hergebruik van de dakconstructie. Dat gebeurde naar een ontwerp van 1910 van P.J. Taeymans.

Het gebouw kwam in 1803 in het bezit van de gemeente Oevel. Vanaf 1964 deed het dienst als gemeentehuis, tot Oevel in 1977 fusioneerde met Westerlo.

Sinds 1979 is er een heemkundig museum gevestigd, dat sinds 2001 'Historisch Streekmuseum van de Zuiderkempen' heet.

Beschrijving

Het betreft een classicistisch dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. De nok van het dak staat parallel ten opzichte van de straat.

De verankerde en symmetrische bakstenen lijstgevel met steigergaten heeft een geprofileerde daklijst van zandsteen. Van de rechthoekige muuropeningen zijn de benedenvensters beluikt. De middentravee is verhoogd met een dakvenster in een natuurstenen omlijsting onder een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Links en rechts daarvan bevinden zich dakkapellen met driehoekig frontonnetje. De centrale deur is voorzien van een steekboogvormig bovenlicht in een sobere arduinen omlijsting.

De achtergevel is gelijkaardig aan de voorgevel. De rechter zijgevel heeft een heiligennis onder een gesinterd kruis.

Het interieur wordt bepaald door een centrale gang. De trap bevindt zich in de vroegere studeerkamer rechts van de deur.

Auteurs: Steyaert, Rita