Laatclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van J.A.C. Geens, naar een ontwerp door de architect Jean-Baptiste De Dobbeleer uit 1812.
Het hotel Geens behoort met het hotel Beullens uit 1809 in de Hoogstraat, zijn enige gekende privé-opdrachten, tot het vroege oeuvre van Jean-Baptiste De Dobbeleer. Hij trad onder het Franse bewind in dienst van de Administration des Ponts et Chaussées d’Anvers, en werd in 1815 aangesteld als architect van het Koninklijk Paleis op de Meir. Benoemd tot hoofdingenieur van de provincie Antwerpen in 1828, vervolgde hij na de Belgische Onafhankelijkheid zijn loopbaan bij de administratie van Bruggen en Wegen.
Brede rijwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een gedecapeerd basement in witte natuursteen. Volkomen symmetrisch van opzet, wordt de compositie gemarkeerd door het middenrisaliet met de koetspoort. Deze laatste is gevat in een omlijsting uit blauwe hardsteen, samengesteld uit Toscaanse pilasters waarop een gestrekt entablement met een kroonlijst op voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, getralied op de begane grond. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en gekorniste houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Houten poort- en vensterschrijnwerk.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298013 (geraadpleegd op ).
Dubbelhuis van zeven traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak, waarvoor bouwtoelating van 1812; architect De Dobbeleer voor J.A.C. Geens. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in streng classicistische stijl. Basement en gevelbeëindiging in natuursteen. Eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels en oorspronkelijke roedeverdeling. Middentravee behandeld als licht vooruitspringend risaliet, gemarkeerd door de poortomlijsting op Toscaanse pilasters, onderling verbonden door een onversierde architraaf waarboven een kroonlijst on kleine modillons.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4129 (geraadpleegd op ).