erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
41298
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41298

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve ingeplant ter hoogte van de voormalige schans van het dubbele aaneengegroeide biestcomplex van het gehucht Geneinde met eertijds het Hof van Geneinde, een schietweide en een kapel.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met links aansluitend lagere stal en rechts wagenhuis, zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen, kunstleien en golfplaten), op kadaster geregistreerd in 1868. Woonhuis met links naast de deur een gevelsteen met onduidelijke jaartal "1835" (?) en inscriptie "Hensmans".

Bakstenen lijstgevels met gebruik van gesinterde steen voor plint, kordon, samengestelde fries en geblokte lisenen. Rechthoekige muuropeningen onder meer vensters met afgeronde bovenhoeken en dito deur. Stal met hoger rondboogluik.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Westerlo, schetsen 1868/2.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41298 (Geraadpleegd op )