Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4130

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën, twee bouwlagen en een mezzanine onder een schilddak (nok loodrecht op de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, omstreeks 1975 gedecapeerde lijstgevel in baksteenmetselwerk op een zandstenen basement. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met hardstenen lekdrempel, de lateien overspannen door een ontlastingsboog. Klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298039 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Eenvoudig burgerhuis met recent gedecapeerde bakstenen voorgevel op een zandstenen basement. Enkelhuistype van drie traveeën en twee bouwlagen. Rechthoekige muuropeningen met lekdrempels en de lateien overspannen met een ontlastingsboog.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4130 (geraadpleegd op ).