erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

bouwkundig element
ID
41300
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41300

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze kapel gaat terug tot het eind van de 19de of begin van de 20ste eeuw en is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes.

Beschrijving

Deze neogotische kapel op rechthoekige plattegrond dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.

De kapel telt één en twee traveeën met een portaal en een driezijdige sluiting onder een zadeldak. De nok van het kunstleien dak staat loodrecht ten opzichte van de straat.

De kapel is opgetrokken uit imitatienatuursteen. Dat is vrij uitzonderlijk, aangezien de meeste kapellen daterend van de vorige eeuwwisseling zijn opgetrokken in baksteen. Het portaal is uitgevoerd als een spitsboog op pijlers onder een puntgevel met hogels en bekronend kruis. De ritmerende lisenen lopen uit op pinakels. De muuropeningen betreffen een korfboogdeur en spitsboogvensters. Het interieur wordt gekenmerkt door bepleisterde tongewelfjes. De kapel wordt omringd door een omhaagd perk.

  • Beschermingsdossier DA002323, Fanfarestraat: Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel, (S.n., s.d., digitaal dossier)

Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41300 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.