erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
4131
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4131

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen) uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De gevelrestauratie naar een ontwerp door de architect Edgard Thielens uit 1979, hield het decaperen en herstellen van het bak- en zandsteenparement in, het heropenen van enkele kozijnen en de reconstructie van de getrapte afwerking.

Trapgevel van acht treden in bak- en zandsteenbouw met resten van een geprofileerde sokkel, speklagen en een hoekketting links, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. In de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige vensters met vernieuwde lekdrempel en latei, oorspronkelijk kruiskozijnen waarvan de kwartholle negblokken bewaard bleven. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken en afgevlakte druiplijsten, en een rechthoekig luik erboven. Verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#60724.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4131 (Geraadpleegd op 13-06-2021)