erfgoedobject

Gemeentehuis van Steenokkerzeel

bouwkundig element
ID
41322
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41322

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch getint gebouw van donkere baksteen en hard- en zandsteen, voorzien van twee gedenkplaten: eerstesteenlegging in 1846 ten tijde van burgemeester L. van Frachem en opbouw (of voltooiing?) in 1868 ten tijde van burgemeester J.F. Charels.

Tweelaags gebouw van drie traveeën met geaccentueerd middenrisaliet: aflijning door middel van zandstenen pilasters met Toscaanse inslag, die per bouwlaag de gekorniste muurbanden en lijsten van hardstenen dragen en het bekronend driehoekig fronton. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping voorzien van een geriemde hardstenen omlijsting.

Op de verhoogde begane grond: twee gekoppelde rondboogdeuren met zware imposten (voorheen één als toegang tot de gemeentelijke diensten en één als voordeur voor de woning van hoofdonderwijzer, in de linkertravee).

Recente aanpassingen. Het rechts ervan gelegen zandstenen huisje in traditionele stijl werd gedemonteerd en overgebracht naar Bokrijk (circa 1965-'70).


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Steenokkerzeel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41322 (Geraadpleegd op )