Traditioneel hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel hoekhuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Hoofdkerkstraat en Moriaanstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van 17de eeuw. Volgens de bouwaanvraag uit 1851 werd het pand in neoclassicistische stijl aangepast volgens een regelmatig ordonnantieschema, in opdracht van C.V. Mertens-Verschueren. In opdracht van P. De Klark onderging het hoekhuis samen met het aanpalende diephuis een restauratie naar ontwerp van de architect Jacques Linssen uit 1975, uitgevoerd vanaf 1976. De werken betroffen het decaperen en herstellen van het bak- en zandsteenparement van het hoekhuis.

Hoekhuis van twee bij vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Moriaanstraat, pannen). Op de pui na gedecapeerde opstanden met een sterk verstoord parement in bak- en zandsteenbouw waarin sporen van speklagen en negblokken; smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Registers van aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, cordonvormend op de eerste verdieping; rechthoekige inkomdeur met hardstenen omlijsting in de middenas zijde Hoofdkerkstraat. De top van de puntgevel zijde Moriaanstraat wordt geopend door een drielicht.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1851#713 en 18#57812.