Teksten van Traditioneel hoekhuis

Traditioneel hoekhuis ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Hoofdkerkstraat en Moriaanstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van 17de eeuw. Volgens de bouwaanvraag uit 1851 werd het pand in neoclassicistische stijl aangepast volgens een regelmatig ordonnantieschema, in opdracht van C.V. Mertens-Verschueren. In opdracht van P. De Klark onderging het hoekhuis samen met het aanpalende diephuis een restauratie naar ontwerp van de architect Jacques Linssen uit 1975, uitgevoerd vanaf 1976. De werken betroffen het decaperen en herstellen van het bak- en zandsteenparement van het hoekhuis.

Hoekhuis van twee bij vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Moriaanstraat, pannen). Op de pui na gedecapeerde opstanden met een sterk verstoord parement in bak- en zandsteenbouw waarin sporen van speklagen en negblokken; smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Registers van aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, cordonvormend op de eerste verdieping; rechthoekige inkomdeur met hardstenen omlijsting in de middenas zijde Hoofdkerkstraat. De top van de puntgevel zijde Moriaanstraat wordt geopend door een drielicht.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1851#713 en 18#57812.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis ()

Hoekhuis van drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), verbouwing uit de 19de eeuw van een oudere kern (tweede helft 16de eeuw tot eerste helft 17de eeuw). Voorgevel: brede bepleisterde lijstgevel met vijf traveeën geritmeerd door rechthoekige muuropeningen. Zijgevel van twee traveeën (Moriaanstraat) bewaarde zijn puntgevelvorm met oorspronkelijke muuropeningen en waterlijsten. Muurankers met krulvormige spie. Wordt gedecapeerd: het oude baksteenmetselwerk is ingrijpend verbouwd geworden; schaarse sporen van natuursteen onder meer negblokken, speklagen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek