erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
41332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41332
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoekhuis met twee bouwlagen en een zeer mank zadeldak (pannen en kunstleien), door gevelankers aan de Kerkstraat gedateerd 1637 doch in het tweede kwart van de 18de eeuw vergroot met een bijgebouw tegen de achtergevel en tijdens de 19de eeuw gecementeerd.

Beschilderde en gecementeerde gevel aan de Kerkstraat met afgeschuinde plint en rechthoekige vensters met stucdecoratie uit de 19de eeuw. Eveneens gecementeerde zijgevel met overhoeks topstuk en schouderstukken en rechthoekige vensters; in het bijgebouwde gedeelte, een op de imposten "Anno 1729" gedateerde rondboogdeur met geprofileerde en geringde omlijsting van zandsteen voorzien van drie sluitstenen en een op spiraaltjes uitlopende druiplijst; bekronende oculus met imposten, sleutel en druiplijst. Rechthoekige vensters in de één bouwlaag tellende achtergevel met haaks bijgebouw van breuksteen onder pannen zadeldak; de vroegere tuin werd ingericht als parkeerplaats; resten van breukstenen aanhorigheden.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.