erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
41338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41338
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve met geplaveid erf, opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag en zadeldak (pannen), in de geveltop van de straatgevel gedateerd "Anno 1672 (of 92?)".

Breuksteenbouw van zandsteen, aan de achtergevelzijde verhoogd met baksteen. Rechthoekige vensters, slechts twee met oorspronkelijke zandstenen posten met negblokken en sponning; links en rechts, keldergaten. Rechthoekige deur van zandsteen met negblokken. Behouden vlechtingen en schouderstuk ondanks de gewijzigde dakhelling; overkragende gevelhoek in de straatgevel. Haakse vergroting van baksteen tegen de achtergevel. Aanhorigheden onder meer een schuur in het verlengde, oorspronkelijk van breuksteen, met herstellingen van baksteen, en aan de straatkant afgebroken of ingestort.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semi-gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.