erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
41339
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41339
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 17de eeuw, aangepast en gecementeerd in de loop van 19de-20ste eeuw. Overluifelde inrijpoort met houten latei.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag en steil zadeldak (pannen). Gecementeerde zijgevel met schouderstukken en in de top een drielobbig niskapelletje met wapensteen en opschrift onder druiplijst: "Dit huys is ghebaut / van Huybrecht van Hamme met Catelyn / Grauwels (getrouwd)". Breukstenen achtergevel met kleine tralievensters. Zuidzijgevel van breuksteen met top- en schouderstukken van zandsteen en vlechtingen van gesinterde steen.

Een laag, gecementeerd dienstgebouw onder pannen zadeldak aan de straatkant.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41339 (Geraadpleegd op )