Cleyne Sint-Franciscus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Franciscus

Beschrijving

Traditioneel diephuis van vier traveeën, vier bouwlagen en een insteekverdieping, onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), gebouwd in 1579. De geveltop van de vermoedelijke trapgevel werd in 1856 in opdracht van mevrouw P.J. Traey vervangen door een bijkomende verdieping.

De gecementeerde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere bolkozijnen op de insteekverdieping en kruiskozijnen op de bovenverdiepingen. De toegevoegde verdieping wordt beëindigd door een klassiek hoofdgestel met een geprofileerde architraaf en een houten kroonlijst. Verbouwd pui. Achtergevel: gecementeerde trapgevel.