Traditioneel diephuis van vier traveeën, vier bouwlagen en een insteekverdieping, onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), gebouwd in 1579. De geveltop van de vermoedelijke trapgevel werd in 1856 in opdracht van mevrouw P.J. Traey vervangen door een bijkomende verdieping.
De gecementeerde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere bolkozijnen op de insteekverdieping en kruiskozijnen op de bovenverdiepingen. De toegevoegde verdieping wordt beëindigd door een klassiek hoofdgestel met een geprofileerde architraaf en een houten kroonlijst. Verbouwd pui. Achtergevel: gecementeerde trapgevel.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Cleyne Sint-Franciscus [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298045 (geraadpleegd op ).
Rijhuis van vier traveeën en vier bouwlagen + tussenverdieping onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), gebouwd in 1579 doch verbouwd en aangepast in de 19de tot de 20ste eeuw. Gecementeerde lijstgevel met recent aangepaste begane grond, voorzien van oude muurankers. Rechthoekige vensters met lekdrempels. Oorspronkelijke topgevel verwijderd en vervangen door kroonlijst als gevelbeëindiging.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Cleyne Sint-Franciscus [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4134 (geraadpleegd op ).