Teksten van Den Crieckboom

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4135

den Crieckboom ()

Diephuis in renaissancestijl gedateerd 1578, genaamd "den Crieckboom", van vier traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien).

Gecementeerde voorgevel met een in- en uitgezwenkte top, mogelijk opgetrokken uit zandsteen of in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Bijzonder merkwaardig is de insteekverdieping uitgewerkt als een renaissance-arcade van gekoppelde rondboogvensters, gevat tussen geprofileerde waterlijsten. Deze onderscheidt zich door geprofileerde archivolten, diamantkopsleutels, gelede imposten, pilasters met diamantkop en wortelmotief en leeuwenkoppen in de zwikken; gietijzeren parapetten uit de tweede helft van de 19de eeuw. De aansluitende borstwering van de eerste verdieping draagt een opschrift ontleend ontleend aan het Boek der Psalmen en Spreuken en het jaartal “1578”: "PSAL: 82./ PROV. II. SALICH IS DEN RECHTER DIE DEN OPRECHTEN ERFT/ MAER VALSCH IS DIE TONGHE DIE HAEREN NAESTEN BEDERFT”. De twee bovenverdiepingen vormen verkleinende registers van tijdens de 19de eeuw aangepaste rechthoekige vensters, in oorsprong kruiskozijnen, op doorgetrokken hardstenen lekdrempels; smeedijzeren leuningen uit het interbellum op de eerste verdieping. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, waarboven een rondboogluik. Verbouwde pui. Achtergevel: bepleisterde trapgevel.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Den Crieckboom [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298053 (geraadpleegd op ).


Den Baers ()

Voormalig huis ,"den Baers" (1395-99), "den Grooten Baers" (1577-78), "den Crieckboom" (1578), "Gulden Cam" (?1507- ?1659), "den Kam" (?1852).

Zeer interessant renaissance-diephuis van vier traveeën en drie verdiepingen + insteekverdieping onder zadeldak (kunstleien). Gecementeerde voorgevel, voorzien van gevelankers en met in- en uitgezwenkte top in renaissance-stijl, 1578 gedateerd (zie inscriptie), doch met recentelijk verbouwde pui. Gevelwand opengewerkt door middel van gekoppelde vensters;in de insteek uitgewerkt als een classicistische arcade van rondbogen met geprofileerde archivolten, diamantkop-sluitsteen en imposten; penanten gedecoreerd met diamantkoppen en wortelmotieven; gesculpteerde leeuwenkoppen in de zwikken. Verder rechthoekige vensters - verbouwde kruiskozijnen - met doorlopende lekdrempels (19de eeuw), op de hoofdverdieping voorzien van een leuning. Tweeledige top met rechthoekig drielicht waarvan het middelste luik breder en dieper geplaatst is. Erboven een rondboogvormig luikgat. Wellicht met betrekking tot de familiegeschiedenis van de bouwheer lezen we op de borstwering van de hoofdverdieping een sterk verweerde tekst, ontleend aan het Boek der Psalmen en Spreuken: "Psa(l): 8(I) (s)ali(ch) is den Richter d(ie) (d)en (ge)rechten r(et) prov(:) II mae(r) (valsc(h) is die (t)ong(h)e die haeren na(e)s(t)en (be)derf(t) 1578".


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Den Crieckboom [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4135 (geraadpleegd op ).