erfgoedobject

Boerenhuis

bouwkundig element
ID
41350
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41350
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Boerenhuis (evenwijdig aan de straat) met anderhalve verdieping en afgesnuit pannen zadeldak, uit de 18de eeuw. Breuksteenbouw van zandsteen met gecementeerde straatgevel en uitstekende plint. Drie nauwelijks steekboogvormige benedenvensters met sponning en lekdrempels, en drie rechthoekige bovenvenstertjes. Lage schouderboogdeur (derde kwart 18de eeuw) in een zandstenen omlijsting met sterk uitgesproken profiel, zware sleutel en kroonlijst.

Tegen de achtergevel, haaks bijgebouw onder pannen zadeldak, uit de 18de eeuw; breuksteenbouw met sporen van bakstenen vlechtingen en overhoeks topstuk, en een behouden geprofileerd schouderstuk; een gedicht topvenster en op de begane grond, een voor driekwart met breuksteen dichtgemaakt kruisvenster waarvan de omlijsting met negblokken, de tussenstijl, een deel van het middenkalf en het wigvormig ontlastingssysteem van zandsteen in een kordon boven de latei behouden bleven (eerste helft 18de eeuw).


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41350 (Geraadpleegd op 23-06-2021)