Boerenhuis

Beschrijving

Boerenhuis (evenwijdig aan de straat) met anderhalve verdieping en afgesnuit pannen zadeldak, uit de 18de eeuw. Breuksteenbouw van zandsteen met gecementeerde straatgevel en uitstekende plint. Drie nauwelijks steekboogvormige benedenvensters met sponning en lekdrempels, en drie rechthoekige bovenvenstertjes. Lage schouderboogdeur (derde kwart 18de eeuw) in een zandstenen omlijsting met sterk uitgesproken profiel, zware sleutel en kroonlijst.

Tegen de achtergevel, haaks bijgebouw onder pannen zadeldak, uit de 18de eeuw; breuksteenbouw met sporen van bakstenen vlechtingen en overhoeks topstuk, en een behouden geprofileerd schouderstuk; een gedicht topvenster en op de begane grond, een voor driekwart met breuksteen dichtgemaakt kruisvenster waarvan de omlijsting met negblokken, de tussenstijl, een deel van het middenkalf en het wigvormig ontlastingssysteem van zandsteen in een kordon boven de latei behouden bleven (eerste helft 18de eeuw).

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne