erfgoedobject

Semigesloten hoeve anno 1724

bouwkundig element
ID
41352
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41352

Juridische gevolgen

Beschrijving

Semigesloten hoeve gedateerd Anno 1724 in de schuurzijgevel. Breukstenen muur met afgeschuinde sokkel aan de straatkant, voorheen met een inrijpoort (weggebroken latei) en een behouden rondboogdeur met imposten en sluitsteen als voetgangersdoorgang.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag van zes traveeën afgedekt met een pannen zadeldak, op ruwe houten modillons. Witgekalkte breuksteenbouw met gepikte plint. Rechthoekige vensters van zandsteen, voorheen met kruiskozijnen en luiken; aan de straatkant, een onderkelderde opkamer. Vlak omlijste afgeschuinde rondboogdeur met klein bovenlicht. Twee topvensters, een met uitspringende latei, in de straatgevel. Laag doorlopend dekschild aan de achtergevelzijde.

Binnenin, behouden balkenzoldering met moerbalken met zaagtandmotief in de slof, en een circa 2 meter brede bakstenen schouw met zandstenen stijlen.

Breukstenen stal onder pannen zadeldak, in het verlengde; twee rondboogdeuren van zandsteen met kwartholle neg. Sterk verbouwd haaks dienstgebouw.

Aan de straatkant, voormalige dwars(?)schuur heden aangepast tot afzonderlijke woning (nummer 72). Breuksteenbouw afgewerkt met top-, schouderstukken en vlechtingen van zandsteen. Met baksteen omlijst uilengat en gevelsteen van 1724 in de zijpuntgevel.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semigesloten hoeve anno 1724 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41352 (Geraadpleegd op 22-06-2021)