erfgoedobject

Kasteel de Kerckhove d'Exaerde

bouwkundig element
ID: 41355   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41355

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Humelgem
  Deze bescherming is geldig sinds 22-09-1982

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel d'Exaerde
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Kasteel de Kerckhove d'Exaerde
  Deze bescherming is geldig sinds 22-09-1982

Beschrijving

Bak- en natuurstenen kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd circa 1870 in opdracht van J. de Kerckhove d'Exaerde, ondervoorzitter van het Rekenhof.

Het nu verwaarloosde tweelaagse gebouw met leien bedaking werd ingeplant in een boomrijk park; het vertoont een trapgevel met volute en frontonbekroning boven de twee rechtertraveeƫn, een donjonachtig, uitstekend middelgedeelte met overstekende bovenbouw en spietorentjes, dat voorheen gemarkeerd was door een opengewerkte dakruiter met bolspits; hoge zijtrapgevel. Getoogde muuropeningen verlevendigd met hoek- en boogstenen met diamantkopversiering; uitgewerkte deuromlijsting met drieledig bovenlicht onder een driehoekig fronton.

Sedert 1954 werd het noordelijk gedeelte van het park verkaveld voor alleenstaande woningen; het kasteel werd hetzelfde jaar aangekocht door het gemeentebestuur en wisselvallig en sporadisch gebruikt als jeugdtehuis.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

 • Is deel van
  Kasteeldomein de Kerckhove d'Exaerde
  Billaststraat 34 (Steenokkerzeel)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kasteel de Kerckhove d'Exaerde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41355 (Geraadpleegd op 19-08-2019)