Kasteel de Kerckhove d'Exaerde

Gemeente Steenokkerzeel

Op dit moment is dit object beschermd en vastgesteld.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel de Kerckhove d'Exaerde

is beschermd als monument Kasteel de Kerckhove d'Exaerde

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Humelgem

Beschrijving

Voormalig Kasteel d'Exaerde. Bak- en natuurstenen gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd circa 1870 in opdracht van J. de Kerckhove d'Exaerde, ondervoorzitter van het Rekenhof.

Het nu verwaarloosde tweelaagse gebouw met leien bedaking werd ingeplant in een boomrijk park; het vertoont een trapgevel met volute en frontonbekroning boven de twee rechtertraveeën, één donjonachtig, uitstekend middelgedeelte met overstekende bovenbouw en spietorentjes, dat voorheen gemarkeerd was door een opengewerkte dakruiter met bolspits; hoge zijtrapgevel. Getoogde muuropeningen verlevendigd met hoek- en boogstenen met diamantkopversiering; uitgewerkte deuromlijsting met drieledig bovenlicht onder een driehoekig fronton. Sedert 1954 werd het noordelijk gedeelte van het park verkaveld voor alleenstaande woningen; het kasteel werd hetzelfde jaar aangekocht door het gemeentebestuur en wisselvallig en sporadisch gebruikt als jeugdtehuis.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne