Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Humelgem

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

L-vormig gebouw van witgeschilderde breuksteen met pannen zadeldaken, mogelijk een verbouwd wagenhuis. Rondboogpoort van zandsteen met uitstekende imposten en sluitsteen; sporen van rondbogen achteraan, en hergebruikte vensterposten met sponning.

Dit gebouw vormde voorheen vermoedelijk samen met nummer 21, 23, 25 en 27 één geheel van zandstenen constructies met achteraan een bak- en breukstenen omheiningsmuur, opklimmend tot de 17de of 18de eeuw, doch grondig aangepast en recentelijk verminkt door ingeplante nieuwbouw.

Auteurs : De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne