erfgoedobject

Pastorie Sint-Catharinaparochie

bouwkundig element
ID
41362
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41362

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Catharinaparochie
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Humelgem
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gebouw uit de 18de eeuw met kern uit de 17de eeuw gelegen in een tuin omgeven door een breukstenen muur. Zandsteenbouw met twee verdiepingen van zes traveeën afgedekt met een zadeldak (leien). Voormalige kruisvensters afgewerkt met negblokken en voorzien van nieuwe dorpels en lateien van arduin. Rechthoekige deur met zandstenen negblokken doch latei en tussendorpel van arduin. Veranda van glas en hout tegen de achtergevel.

Zandstenen zijpuntgevels met vlechtingen van gesinterde steen en in de oostzijgevel een jaarsteen "Anno 1787" in de top, boven rechthoekige vensters omlijst met gesinterde baksteen. In de breukstenen omheiningsmuur, een ingangsdeurtje uit de eerste helft van de 18de eeuw met zandstenen rondboogomlijsting verrijkt met negblokken, geprofileerde imposten, druipsleutel en een korte, op spiraaltjes uitlopende waterlijst.

Ten westen ervan, in dezelfde breukstenen muur, een "Anno 1723" gedateerde gelijksoortige en met een rechthoekig kapelletje bekroonde omlijsting van een deur die toegang verleent tot de bijgebouwen uit begin 20ste eeuw.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Humelgem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Catharinaparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41362 (Geraadpleegd op )