Banbrouwerij De Kam

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Steenokkerzeel
Deelgemeente Perk
Straat Tervuursesteenweg
Locatie Tervuursesteenweg 171-173, Steenokkerzeel (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Steenokkerzeel (actualisaties: 20-03-2006 - 20-03-2006).
  • Adrescontrole Steenokkerzeel (adrescontroles: 19-07-2007 - 19-07-2007).
  • Inventarisatie Steenokkerzeel (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Banbrouwerij De Kam

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Banbrouwerij De Kam

Deze bescherming is geldig sinds 05-12-1962.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige banbrouwerj "De Kam". Later gemeentehuis, gebouwd in 1652 ter plaatse van een reeds in de 15de eeuw vermelde hertogelijke brouwerij; de vroegere woning werd in 1927 ingericht als gemeentehuis en circa 1965-66 uitgebreid met een bijgebouw (achtergevel) van zandsteen (architect Roelants); de schuur werd ingericht als woning en de bijgebouwen verbouwd tot klaslokalen.

Breedhuis in traditionele stijl, met twee bouwlagen van zes ongelijke traveeën en een zadeldak (kunstleien) met getrapt dakvenster en zijtrapgevels (9 treden) van zandsteen, door voorgevelverankering gedateerd A 1652. Begane grond van zandsteen in breuksteenverband, op een met profiel afgezette plint; vijf getraliede kruisvensters van zandsteen met negblokken, uitspringende middenkalven en lateien die zodoende een puilijst vormen. Vlak omlijste korfboogdeur met druiplijst en getralied bovenlichtje; links, wapensteen (de Marselaer).

Bakstenen bovenverdieping met speklagen van zandsteen ter hoogte van de lateien, middenkalven en onderdorpels der bewaarde en nagenoeg vierkante kruisvensters (een half kruisvenster). Met zandsteen omlijste steiger- en luikgaten op de zolderverdieping. Manke zijgevel (9 en 15 trappen) van zandsteen met puilijst en cordon ter hoogte van de eerste trap; een getralied kruisvenster, een kloosterkozijn, en rechthoekige venstertjes. In de omheiningsmuur in het verlengde, vlak omlijste rondboogdeur.

Binnenin: in de gang, een zandstenen deurtje met zeiltjes aan de posten en geprofileerde consoles onder de gestrekte latei; in de raadzaal, een rechthoekige deur met hoekconsooltjes, de oorspronkelijke plavuizen, geprofileerde moerbalken en een gerestaureerde schouw; op de bovenverdieping, bewaarde zoldering van moer- en kinderbalken op kraagstenen van zandsteen.

Voormalige langsschuur (nok loodrecht op straat) onder steil zadeldak (pannen); breuksteenbouw afgewerkt met top- en schouderstukken en bakstenen vlechtingen: nieuwe muuropeningen op een rondboogpoort en -deur van zandsteen na.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Relaties

maakt deel uit van Perk

Perk (Steenokkerzeel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.