Hoeve in L-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Perk

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Perk

Beschrijving

Naast de kerk, L-vormige hoeve bestaande uit een torenachtige "hoge kamer", een éénlaags boerenhuis in het verlengde en een haakse ertegen aanleunende schuur, het geheel daterend uit de 17de eeuw.

Sterk gerestaureerde "hoge kamer", afgedekt met een houten zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons; breuksteenbouw op een lage afgeschuinde plint met gebruik van baksteen voor de vernieuwde overhoekse topstukken en de vlechtingen. Vernieuwde schouderstukken en kruisvensters.

Witgekalkt breukstenen boerenhuis met zadeldak (pannen en golfplaten); recentere rechthoekige muuropeningen.

Dwarsschuur van breuksteen met steil zadeldak (pannen); vlechtingen in een zijpuntgevel en verbouwde muuropeningen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne