Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1846 opgetrokken in opdracht van de kruidenier Jean Baptiste Collin. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, dat tijdens de eerste helft van de 20ste werd vervangen door een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een verzorgd stucdecor, die oorspronkelijk werd gemarkeerd door het gevelbrede balkon met consoles en smeedijzeren borstwering van de bel-etage, rustte op een pui met enkelhuisopstand, schijnvoegen en plint. Gevat tussen hardstenen pilasters, werd de koetspoort in de rechter travee geflankeerd door rechthoekige vensters met een lekdrempel op consoles. Horizontaal geleed door geprofileerde, cordonvormende lekdrempels en stucfriezen met een geschakeld medaillonpatroon, legt de compositie van de bovenbouw de klemtoon op het rechter zijrisaliet. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Gestrekte entablementen waarop sierlijke rankwerkfrontons met schelp- en voluutpatroon accentueren de eerste verdieping, oren de tweede en derde verdieping; ijzeren borstweringen en parapetten. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.