erfgoedobject

Hoeve Mierenhof

bouwkundig element
ID
41380
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41380

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mierenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

L-vormige hoeve met losstaande aanhorigheden, daterend uit de 17de-18de eeuw. Boerenhuis met één verdieping en pannen zadeldak; witgekalkte zandsteenbouw met gepikte plint. Voorgevel voorzien van een zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop, uitspringende imposten, een sluitsteen met druiplijst en bekronende nis (midden 18de eeuw); twee licht steekboogvormige vensters van baksteen (19de-20ste eeuw) en rechts, een zandstenen steekboogvenster van de opkamer (tweede helft 18de eeuw).

Een recente vergroting naar links in baksteenmetselwerk, en rechts een dienstgebouw uit de 18de eeuw met rechthoekige muuropeningen. In de haakse vleugel, een bouwdeel uit de 17de eeuw of de eerste helft 18de eeuw, en een vergroting uit de tweede helft van de 18de eeuw. Oudste gedeelte van baksteenmetselwerk verrijkt met speklagen van zandsteen, op een afgeschuinde sokkel en met sporen van een voormalig kruisvenster onder dubbele ontlastingsboog van baksteen; ertegen aanleunend bijgebouw.

Rechterdeel in zandsteenbouw uit de tweede helft van de 18de eeuw; dakrand op geprofileerde houten modillons; steekboogvenster in elk der beide langsgevels; zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen van baksteen en schouderstukken van zandsteen, voorzien van twee venstertjes in de top en een keldervenster.

Losstaand dienstgebouw gedeeltelijk van breuksteen en alleenstaand bakhuisje van zandsteen met zadeldak (pannen); resten van de oorspronkelijke muuropeningen, onder meer een deur met kwartholle posten van zandsteen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Mierenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41380 (Geraadpleegd op )