erfgoedobject

Hoeve Tenthof

bouwkundig element
ID
41381
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41381

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Tenthof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

U-vormige hoeve met geplaveide binnenplaats, zogenaamd "Tenthof". In de zuidoosthoek, L-vormig boerenhuis (niet verbonden nok), met één bouwlaag en zadeldak (kunstleien) voorzien van een houten dakkapel en ruwe houten modillons; haaks oudste deel wellicht opklimmend tot de 17de eeuw (plint) doch hersteld en vergroot tijdens de 18de eeuw.

Grosso modo zandsteenbouw in breuksteenverband en baksteenmetselwerk (Rijnvorm). De haakse vleugel met gecementeerde erfgevel bewaart een sterk uitspringende plint, en de bakstenen gevel van de langsvleugel behoudt een getralied en voorheen beluikt kruisvenster van zandsteen; overige rechthoekige vensters met lekdrempels en recente poort; in de oksel, zandstenen uitsprong afgewerkt met een geprofileerde lijst en voorzien van een rechthoekige deur. In de breukstenen straatgevel, beluikte en getraliede vensters waarvan twee van de opkamer boven keldervenstertjes. Zijgeveltop in baksteenmetselwerk met schouderstukken en vlechtingen; aandak met top- en schouderstukken.

Stallen in het verlengde en langsschuur in de noordoosthoek, van breuksteen verhoogd met baksteenmetselwerk en afgedekt met zadeldaken (pannen); verbouwde muuropeningen en bijgebouwen tegen de schuur.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Tenthof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41381 (Geraadpleegd op )