Lombaartshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lombaartshoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve Lombaartshoeve, met ongeveer rechthoekige geplaveide binnenplaats, uit het tweede kwart van de 18de eeuw. Geen inrijpoort.

Op de korte zijde (nummer 16), éénlaags boerenhuis (nok loodrecht op straat) met leien zadeldak afgesnuit aan de veldzijde, en op geprofileerde houten modillons, in een gevelsteen (straatzijgevel) onder druiplijstje gedateerd Anno 1729. Zandsteenbouw. Erfzijdegevel met twee rechthoekige vensters in zandstenen omlijstingen (eertijds kruiskozijnen) in de loop van de 19de-20ste eeuw voorzien van lekdrempels van arduin; rondboogdeur met negblokken, imposten, sluitsteen met druiplijst en bekronend, op gelijkaardige wijze afgewerkt oculus. Blind linkerdeel behorend tot de opkamer die langs de zijgevel verlicht wordt door twee kloosterkozijnen; in dezelfde gevel, twee keldervenstertjes en een vierkant topvenstertje met hoekstenen, top- en schouderstukken van zandsteen en bakstenen vlechtingen. In de achtergevel met recentere bijgebouwen van baksteen, een rondboogdeur naar het model van de voordeur doch met een vierkant bovenlichtje; op de hoek, een dichtgemaakt gootsteentje. Haakse stalvleugel onder pannen zadeldak met dakvenster; zandsteenbouw voorzien van vlak omlijste rondboogdeuren.

In het verlengde (nummer 16A), voormalige vooruitspringende langsschuur met zadeldak (pannen), bestaande uit twee delen; het oudste deel (verbouwing tot woning aan de gang), opgetrokken uit zandsteen en aan de erfzijde verstevigd door steunberen; het tweede deel is een vergroting van baksteen. Rechthoekige inrijpoort onder houten latei (veldzijde). Oudste zijgevel met kunstleien bekleding en een met zandsteenblokken dichtgemaakte poort; de tussenmuur en de nieuwere zijgevel zijn afgewerkt met vlechtingen, top- en schouderstukken.

Ertegenover, een lager schuurtje (karrenhuis?) met zadeldak (pannen); baksteenbouw op een hoge sokkel van zandsteen, doch eertijds leembouw, waarvan het stijl- en regelwerk aan de erfzijde (open inritten) bewaard bleef. Rechthoekige inrijpoort met houten latei in de zijgevel (19de eeuw). Tegen de zandstenen omheiningsmuur op de korte zijde, bijbouw onder lessenaarsdak (pannen), vermoedelijk eertijds ook in leembouw.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne