erfgoedobject

Schuur

bouwkundig element
ID
41386
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41386

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuur
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige schuur (nok loodrecht op straat), die voorheen behoorde tot een hoeve, waarvan het boerenhuis aan de Tervuursesteenweg verbouwd werd (behoudt een steilere dakhelling achteraan) evenals het bijgebouw aan de Lutgardisstraat, met een breukstenen muurpand in de zijgevel.

Langsschuur van zandsteen in breuksteenverband, afgedekt met een zadeldak (kunstleien en recente pannen), in de straatgevel gedateerd "Ano 174(1 of 7?)" in een met druiplijst beschermde gevelsteen in de top.

Het gedeelte aan de straatkant is ingericht als woning en voorzien van nieuwe muuropeningen. De achtergevel bewaart de zandstenen rondbooginrijpoort met negblokken, imposten, en verankerde sleutel, de vierkante venstertjes en een steekboogdeur met gestrekte tussendorpel op kwartronde consooltjes. Beide zijpuntgevels voorzien van bakstenen vlechtingen, overhoeks topstuk en schouderstukken van zandsteen. In de langsgevel, een deels dichtgemaakte rechthoekige deur met kwarthol beloop en negblokken.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schuur [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41386 (Geraadpleegd op )