Hoeve Molenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Molenhuis

Beschrijving

Voormalig pachtgoed van het Ribaucourtkasteel, waarbij eertijds (tot 1914) de  molen van Perk hoorde. Het betrof een graanwindmolen van het type staak- of standaardmolen met open voet. Van deze molen rest enkel nog de molenvoet, in de vorm van vier teerlingen, zie link maken met ID 30712.  Gebouwen in L-vorm met geplaveid erf, naar verluidt gebouwd 1731.

Gerenoveerd boerenhuis (nok loodrecht op straat) van één bouwlaag onder afgewolfd overkragend zadeldak (leien) op modillons, met dakkapellen. Verankerde zandsteenbouw in breuksteenverband met steigergaten, eertijds met een witgekalkte voorgevel op een gepikte plint. De inkom, een rondboogdeurtje met imposten, sluitsteen en druiplijst wordt bekroond door een ondiepe nis. De voorgevel heeft drie beluikte en getraliede kruisvensters van zandsteen, in de kopgevel aan straatzijde werden het opkamer- en keldervenstertje weggewerkt, de achtergevel telt vier getraliede kloosterkozijnen. In het interieur zou zich nog een bewaarde trap en een moer- en  kinderbalkconstructie bevinden. De haaks aanpalende vleugel onder afgewolfd zadeldak (pannen), vermoedelijk vroeger de schuur/stallingen met  klein woongedeelte, is tevens een verankerde zandsteenbouw in breuksteenverband met steigergaten. De voorgevel telt drie, tot vensters aangepaste rondboogdeurtjes, een getralied opkamervenstertje, een rondboogpoort van een vroegere dwarsschuur en een rechthoekig luik op de zolderverdieping. Tegen de zijgevel, een bijgebouw uit de 19de eeuw.

• DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs :  De Maegd, Christiane, De Sadeleer, Sibylle, Van Aerschot, Suzanne