erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
41422
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41422

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Naast de kerk, een omheind boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één en een halve verdieping onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot 17de of eerste helft 18de eeuw.

Zandsteenbouw in breuksteenverband met uitstekende en van kwarthol profiel voorziene plint. Witgekalkte voorgevel met beluikte steekboogvensters en deur met geprofileerde zandstenen stijlen; kleine rechthoekige bovenvensters. Vermoedelijk zijn alle lateien van baksteen, zoals het geval is in de achtergevel; laatstgenoemde eveneens van breuksteen doch met het rechtergeveldeel in baksteenmetselwerk met twee speklagen van zandsteen, waarvan de onderste ter hoogte van voorheen mogelijk bestaande middenkalven in het breukstenen gedeelte doorloopt.

Met dit bakstenen deel correspondeert een gelijkaardig muurpand in de voorgevel met een toegevoegde deur. Zijpuntgevels van breuksteen afgewerkt met schouderstukken en bakstenen vlechtingen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41422 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.