Watertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren

Beschrijving

Watertoren nabij het station van Denderleeuw, opgericht in 1925 in opdracht van de spoorwegen in functie van de bevoorrading van stoomtreinen met gezuiverd water uit de Dender. Heden buiten gebruik en in vervallen toestand.

Samen met andere watertorens die binnen de context van de spoorwegen werden opgericht, behoort de watertoren tot het type D1. De watertoren bestaat uit een sterk overkragende, betonnen intzetkuip die rust op een piramidale voet, de zogenaamde paddenstoelvorm. Kenmerkend voor dit type is de beginnende betonbouw en de toepassing van skeletbouw, waarbij de steunen uitgevoerd zijn in gewapend beton, onderling verbonden zijn door ringbalken en ingevuld zijn met zichtbaar baksteen metselwerk. De overgang tussen de voet en de kuip wordt geopend door een rij boogvensters.

• VAN CRAENENBROECK W. 1990: Onderzoek van watertorens in België, eindrapport, Brussel.

Auteurs: Verhelst, Julie