Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl, het rechterpand van een symmetrisch geheel van oorspronkelijk twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde panden, naar een ontwerp door de architect Edmond Leclef uit 1880. Opdrachtgever was Jean-Charles Nihoul-Meugens (Scherpenheuvel, 1808-Liezele, 1901), zaakvoerder van een handel in wijnen en sterke drank en een likeurstokerij opgericht in 1838. Deze liet gelijktijdig op het links aanpalende perceel een burgerhuis in neoclassicistische stijl optrekken. Het linker pand van het geheel werd in 1949-1950 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

De winkelhuizen Nihoul-Meugens behoren tot het vroege zelfstandige oeuvre van Edmond Leclef, die de succesvolle praktijk van zijn in 1878 overleden vader Heliodore Leclef voortzette. Met statige herenhuizen voor de hogere burgerij, drukten vader en zoon Leclef tijdens de jaren 1870 hun stempel op de Leien. Vermoedelijk actief tot zijn overlijden in 1902, evolueerde de architectuur van Edmond Leclef van een door de Lodewijk XVI-stijl geïmpregneerd neoclassicisme, in de jaren 1880 naar een kleurrijk eclecticisme met invloeden van de neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder een mansardedak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, waterlijsten, balkons, vensterposten, gevelstenen en consoles. De oorspronkelijke winkelpui waarvan het zij- en privé-portaal werden geaccentueerd door een gebogen fronton, is volledig verbouwd. Horizontaal geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt gemarkeerd door tweelichten en halfronde balkons op een bewerkte basis, waarvan de smeedijzeren borstwering is versierd met rozetten. Het tweelicht van de eerste verdieping is rechthoekig met een tussendorpel, dat van de tweede verdieping rondbogig met een bewerkte archivolt en zwikken. Panelen met rolwerkcartouches sieren de zijpenanten. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op gekoppelde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. De oorspronkelijke houten dakkapel met klauwstukken, gebogen fronton en topstuk is vernieuwd.