Teksten van Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4144

Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern ()

In oorsprong traditioneel breedhuis met dubbelhuisopstand, genaamd "Eenhoren" en "Groot Sarazijnshoofd", dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand van zeven traveeën en twee bouwlagen, met een barokpoort in de middenas, werd centraal bekroond door een tweeledige trapgevel van negen treden met schouderstukken, overhoeks topstuk en een rechthoekig drielicht waarvan een lager middenluik. Eigenaar De Visser-van Hove liet het gebouw in 1828 in laatclassicistische stijl aanpassen tot lijstgevel, door het toevoegen van cordonvormende lekdrempels en een derde bouwlaag, met behoud van de barokpoort. De kinderen Van Tichelen lieten in 1911 de begane grond door de architect Jean De Vroey verbouwen tot gekoppelde winkelpuien. Het pand werd omstreeks 1988 gesloopt voor de bouw van een nieuwbouwflat.

Brede rijwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, is opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten, mogelijk in oorsprong gekoppelde kruiskozijnen, op geprofileerde, cordonvormende lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, fries, en geprofileerde houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Volgens spiegelbeeldschema gekoppelde, klassieke houten winkelpuien met zijportaal, aan weerszij van de privé-inkom, afgewerkt door een doorlopend entablement op consoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 838#444 en 1911#1084.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298052 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zeven traveeën en drie verdiepingen uit de 19de eeuw, doch mogelijk met oudere kern. Gedeeltelijk verbouwde houten winkelpui. Bovenverdieping volledig geopend met gekoppelde rechthoekige vensters met uitgeholde dagkanten doorlopende lekdrempels. Geleed kordon onder kroonlijst.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4144 (geraadpleegd op ).