erfgoedobject

Winkelhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
4145
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4145

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de gezusters Voncken, naar ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1915.

Het winkelhuis Voncken behoort tot het latere oeuvre van Alphonse Pauwels, die in Antwerpen als architect actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, met name in de wijken Zuid en Stuivenberg. De belangrijkste realisatie uit zijn late carrière is de bioscoop "Roma" uit 1927 in zijn woonplaats Borgerhout, een ontwerp in art-decostijl.

Smalle rijwoning van één travee en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De lijstgevel, oorspronkelijk met een gecementeerd imitatieparement, rust op een houten winkelpui met bewerkte pilasters en gegroefde consoles. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een halfronde bow-window met consoles, waarop een smeedijzeren balkonborstwering. Verder rechthoekige tweelichten en een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst; houten dakkapel met gestrekte waterlijst. Het schrijnwerk van de winkelpui, oorspronkelijk met terugwijkend zijportaal is vernieuwd.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel met keuken de begane grond. Ontsloten door een centrale lichtschacht annex traphal, bieden de bovenverdiepingen en pseudo-mansarde ruimte aan twee kamers in enfilade en een achterkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1915#6687.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Winkelhuis in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4145 (Geraadpleegd op )