Parochiekerk Sint-Cornelius

Beschrijving

Drie neogotische beuken van de 19de eeuw ingelast tussen een ijzerzandstenen gotische toren en een transept voor het classicistisch getinte koor met vlakke sluiting. Slanke toren met drie verdiepingen op vierkante onderbouw, naar as gericht korfboogportaal (eerder 16de eeuw); smalle met kruisribgewelven overkluisde benedenverdieping; noordelijke en zuidelijke bijgebouwen bezijden de toren waren vroeger door laatgotische vensters verlicht (heden in de huidige zijbeuken ingesloten, zie vooruitspringende sokkel in de voorgevel). Transept, koor en sacristieën van baksteen en arduin uit einde 18de eeuw (vrij armzalige uitvoering); nieuwe dakbedekking (19de eeuw) in harmonie met die van de beuken. Op de zuidelijke transeptgevel, nauwelijks leesbare gedenksteen van 30 juni 1.91 (?).

Mobilair. Beeld van de Heilige Cornelius op het rechteraltaar (volkskunst, 16de eeuw). Barokaltaren en classicistische lambrisering (18de eeuw).