Pastorie Sint-Niklaasparochie

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Rillaar

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Rillaar

Beschrijving

Voormalige pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ommuurd twee verdiepingen hoog dubbelhuis bekroond met een holrond bepleisterde en geprofileerde daklijst en een met leien afgedekt gebogen wolfdak.

De ruime pastorie van Rillaar met inrijpoort en aanpalende dienstgebouwen, werd gebouwd op initiatief van prelaat Adriaan Willem de Renesse de Baar (+ 1785), abt van Sint-Geertrui te Leuven, die in de parochie het patronaatsrecht genoot.
Het gebouw is sinds 1910 als gemeentehuis ingericht en verkeerde sinds de jaren 1970/1980 in erbarmelijke toestand. De wettelijke bescherming de dato 10 december 1973 werd op 1 februari 1990 opgeheven.

Het dubbelhuis, met twee verdiepingen en opgetrokken in baksteen, is voorzien van vrij regelmatige hoekstenen en sokkel in ijzerzandsteen en van deur- en vensteromlijstingen in witte zandsteen. Steekboogramen met zandstenen omlijsting en gelijksoortige deur voorzien van geprofileerde stijlen en een gestrekte druiplijst met uitspringend beloop. Bepleisterde zijgevel (straatzijde) verrijkt met een reliëf van ijzerzandsteen: een nis gevat tussen twee uitgewerkte volutes en abtswapen met verweerde leus "IN FIDE FOR(TIS)". De holronde bepleisterde en geprofileerde daklijst getuigt van de invloed van het Franse classicisme. Aan de straatzijde lagere dienstgebouwen en inrijpoort met op makelaar het jaartal 1779, dat mogelijk als bouwdatum van het ganse complex beschouwd kan worden.

• GERRITs J. 1983: De Brabantse dorpspastorieën: parels van 18de-eeuwse plattelandsarchitectuur, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, 21.4, 150.