Parochiekerk Sint-Laurentius

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Bekkevoort
Deelgemeente Molenbeek - Wersbeek
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat zonder nummer, Bekkevoort (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Bekkevoort (actualisaties: 05-04-2006 - 25-04-2006).
  • Adrescontrole Bekkevoort (adrescontroles: 26-06-2007 - 26-06-2007).
  • Inventarisatie Bekkevoort (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Laurentius

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Parochiekerk Sint-Laurentius

Deze bescherming is geldig sinds 30-12-1960.

Beschrijving

Interessant gebouw, uit verschillende perioden, opgetrokken op een beboste uitspringende heuvel. Plattegrond bestaande uit een vrij zware toren met hoektorentje in het zuidwesten, een beuk van drie traveeën, geflankeerd door een zijbeuk aan de noordzijde, en een koor met driezijdige sluiting.

Toren van zandsteen op vierkant grondplan, reeds gotisch ondanks zijn geslotenheid (14de eeuw); voorgevelzijde op de begane grond voorzien van een zandstenen barokportaal (jaartal 1761 op de makelaar); beukzijde voorzien van een grote spitsboog achter het orgel; de kruisribgewelven, waarvan de kraagstenen en aanzet der ribben (tussenverdieping) nog zichtbaar zijn, werden vernield; noordelijke bijbouw uit de 19de eeuw.

In hoofdzaak gotische beuk (midden 13de eeuw) met noordwand van ijzerzandsteen voorzien van bogen, die uitlopen op een donkere zijbeuk, die aan de buitenzijde gecementeerd is; zuidmuur opnieuw gebouwd van baksteen in midden 18de eeuw gelijktijdig met het overkluizen van het middenschip met een van Louis XVI-stucwerk voorzien tongewelf.

Koor van bak- en zandsteen, uit de 17de eeuw, opgericht in laatgotische stijl (jaartal 1648 op de steunbeer aan de zuidzijde) vervolgens omgebouwd in de 18de eeuw (vensters en stucwerk); sacristie aan de zuidzijde bijgebouwd tijdens de tweede helft van de 17de eeuw.

Mobilair. Gebeeldhouwd hoofd, herkomstig van een vroegere doopvont(?), in de noordelijke buitenmuur; classicistische lambrisering in het koor (18de eeuw).

Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs: Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline & de Crombrugghe, Anne

Datum tekst: 1971

Relaties

maakt deel uit van Molenbeek-Wersbeek

Molenbeek - Wersbeek (Bekkevoort)

omvat Orgel kerk Sint-Laurentius

Molenbeek - Wersbeek (Bekkevoort)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.