erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Quirinus

bouwkundig element
ID
41497
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41497

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heterogeen geheel met omringend kerkhof: westtoren, een beuk van drie traveeën, een uitspringend transept en een driezijdig koor, geflankeerd door sacristieën. Gotisch koor van bak- en zandsteen, op sokkel van ijzerzandsteen, versterkt door typisch Brabantse steunberen (15de eeuw?); noordsacristie uit dezelfde tijd. Gotisch transept van dezelfde materialen uit de 16de eeuw. Bakstenen beuk heropgebouwd in 1748 (steen in de noordgevel), waarbij de oude zijbeuken weggelaten werden; binnenin sporen van de spitsboog der zijbeuk (ook buiten zichtbaar); oostelijke zuilen van de zijbeuk op eigenaardige wijze opnieuw gebruikt. Stucplafonds en zuidsacristie uit de 18de eeuw. Toren en bijbouwen gedagtekend 1847.

Mobilair. Enkele laatgotische en volkse barokbeelden onder meer Sint-Donatius, Sint-Sebastiaan en Sint-Quirinus in de kruisarmen (16de en 17de eeuw). Barokaltaren en -biechtstoelen (verbouwd) uit de 17de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De auteur en het bouwjaar van het orgel zijn onbekend. Het orgel werd getransformeerd door onder meer H. Vermeersch uit Duffel tussen 1853 en 1865; Het werd in het derde kwart van de 20ste eeuw van het doksaal naar het koor overgebracht.

De orgelkast van het orgel is te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw, doch in het orgel is ook ouder pijpwerk (uit de 17de eeuw) verwerkt. Ook de windlade stamt uit de 17de eeuw. De orgelkast is een 4’-kast in rococostijl.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000588, Sint-Quirinuskerk (van Wersbeek) (S.N., 1981).
  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen: een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.
Auteurs: May, Laura
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Parochiekerk Sint-Quirinus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41497 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.