erfgoedobject

Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel

bouwkundig element
ID: 4150   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4150

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, waarvan de trapgevel in 1872 door aannemer Franciscus Leopoldus Grymonpont werd aangepast tot lijstgevel, door het vervangen van de geveltop door een mezzanine. Opdrachtgever was de handelaar in verven en vernissen H.G Van Put-Van der Heyden. Van Grymontpont zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1871 tot 1886.

Diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Recent opnieuw bepleisterde lijstgevel met behouden smeedijzeren muurankers in de rechter travee, die getuigen van de kern in bak- en zandsteenbouw. Verkleinende registers van aangepaste, rechthoekige bovenvensters – vroegere kruiskozijnen – en mezzaninevensters, met individuele, hardstenen lekdrempels. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De oorspronkelijk klassieke, houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement is volledig verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1872#73.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4150 (Geraadpleegd op 24-09-2020)