Gesloten hoeve Sint-Medardushof

Gemeente Bertem

• Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

is beschermd als monument Gesloten hoeve Sint-Medardushof

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve Sint-Medardushof met omgeving

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 17de - 18de eeuw. Brabantse schuur met rondbooginrijpoort voorzien van een arduinen omlijsting (waarboven een kapelletje met een sterk beschadigd beeldje) met bouchardeslagversiering; aanpalende gelijkaardige poort verleent toegang tot het binnenhof. Twee verdiepingen hoog boerenhuis met laat-18de-eeuws uitzicht; steekboogvensters met bepleisterde omlijsting, rechthoekige deuropening (kruisramen bewaard in de achtergevel). Stallen en bijbouwen uit de 18de, 19de, 20ste eeuw.

Aanvullende informatie

De hoeve beheerst het beeld in de Blokkenstraat en was - voor de aanleg van de snelweg E5 (E40) ten zuiden ervan - landelijk gelegen, op een licht glooiende helling van de Voervallei.

Daemen, Caroline (31-03-2016 )