Teksten van Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4151

Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel ()

Traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het pand werd in de eerste helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl met een lijstgevel, door het vervangen van de geveltop door een bijkomend verdieping.

Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De recent opnieuw bepleisterde lijstgevel, mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, is opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters vensters met hardstenen lekdrempel en onderdorpel. De blindvensters in de uiterste traveeën van de topgeleding getuigen van de vroegere geveltop. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest slechts de houten kroonlijst op klossen. Verbouwde pui. Achtergevel: bepleisterde puntgevel met aandak.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298057 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch rijhuis ()

Eenvoudig rijhuis met drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw met recent verbouwde begane grond. Rechthoekige vensters met lekdrempels. Blinde zijvensters van de hoogste verdieping duiden misschien op oude dakconstructie van oorspronkelijk diephuis.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4151 (geraadpleegd op ).