Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Hoogstraat en Heilige Geeststraat, gebouwd in opdracht van de blikslager Jacques-Pierre Schiltz-Verhulst, naar een ontwerp door de architect Joannes Franciscus Jacobs uit 1881. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van deze aannemerszoon, die in Antwerpen actief was vanaf midden jaren 1870.

Hoekhuis van drie bij oorspronkelijk vier traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Hoogstraat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte penanten, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels en waterlijsten, beantwoordt de compositie aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten, op de eerste verdieping zijde Hoogstraat gevat in vlakke omlijstingen en met consoles onder de lekdrempels, op de tweede verdieping met individuele lekdrempels en onderdorpels. Twee omlijste spiegels met metopen in de hoeken, en een casement met diamantkoppen, markeren over twee traveeën de bovenverdiepingen van de zijgevel. Het klassieke hoofdgestel met een architraaf, een bewerkte fries en een gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De oorspronkelijk klassieke winkelpui met zijportaal en twee vitrines in de Heilige Geeststraat, gevat tussen geblokte pilasters en een entablement, is verbouwd onder meer met een overhoeks portaal.