Pastorie Sint-Hilariuskerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

• is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Hilariusparochie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Bierbeek

Beschrijving

Het middengedeelte van de tuingevel vertoont een hoge zandstenen plint, sporen van kruisvensters en het jaartal A° 1648. Gebouw uitgebreid tijdens de 18de eeuw (overblijfselen in de zijgevel) en nogmaals verruimd en volledig verbouwd begin 19de eeuw.

In de omheiningsmuur, aan de oostzijde, fraaie laatgotische poort van Gobertange (16de eeuw); geprofileerde deurposten versierd met colonnetten; accoladeboog bekroond met een waterlijst rustend op voorheen gebeeldhouwde consoles; op de top, centrale nis (met accoladeboog) verfraaid met een onleesbare wapensteen in reliëf waarin een helm gevoerd wordt. Voormalige ingang van de benedictijnenpriorij van Bierbeek.