Traditioneel diephuis genaamd "Brantijser" (1579) van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat (pannen), opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw.
Gecementeerde trapgevel van negen treden, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers, in de top met gekrulde spie. In de loop van de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen; gietijzeren parapetten. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht, samengesteld uit een rondboogluik met kwarthol beloop, diamantkopimposten en -sluitsteen, tussen aangepaste kloosterkozijnen met druiplijst; rechthoekig luik met druiplijst en balkgat in de top. Verbouwde pui. Achtergevel: trapgevel met tweeledige top.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Brantijser [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298061 (geraadpleegd op ).
Voormalig huis "Brantijser" (1579). Diep rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde en verankerde trapgevel in traditionele stijl, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw, met verbouwingen uit de 19de en de 20ste eeuw. Aangepaste pui en muuropeningen van de bovenverdieping: rechthoekige vensters met vlakke latei en lekdrempel, voorzien van leuning. Typische ordonnantie van de top: drielicht met rondboogvormig middenluik tussen twee voormalige kloosterkozijnen. Getrapte achtergevel.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Brantijser [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4154 (geraadpleegd op ).